Гигантска „невидима“ планета се крие в нашата Слънчева система

 

Нашата Слънчева система е оживен център на дейност с безброй небесни обекти. От планети до луни, от комети до астероиди, винаги има нещо, което се случва. И с напредването на технологиите ние непрекъснато откриваме нови обекти в Слънчевата система.

До 1846 г. астрономите  идентифицираха всичките осем големи планети, но това не ни попречи да открием нови. През миналия век бяха открити по-малки далечни тела, известни като планети джуджета, и Плутон беше причислен към тях. Тези открития събудиха любопитството и накараха учените да се чудят дали в покрайнините на нашата Слънчева система не се крие девета планета.

Търсете Деветата планета

Търсенето на Планета девет, често наричана „Планета Х“, е обект на интерес за астрономите от години. Съществуването на тази планета е от решаващо значение за нашето разбиране за Слънчевата система, каквато я познаваме.

Гравитацията играе важна роля в движението на обектите в нашата слънчева система. Всеки обект се върти около Слънцето, а скоростта и траекторията му се определят от законите на гравитацията.

Гравитационното привличане на планетата влияе върху движението на околните обекти. Например гравитационното привличане на Земята държи всичко на земята.

Слънцето, като най-големият обект в нашата Слънчева система, има най-силното гравитационно привличане. Под въздействието на тази сила на привличане планетите се въртят около него. Въпреки това, когато астрономите наблюдават далечни обекти, като например планетите джуджета отвъд Плутон, те забелязват неочаквано поведение в техните орбити.

Тези обекти се движат в големи елиптични орбити, групират се заедно и съществуват под ъгъл в сравнение с останалата част от Слънчевата система. Компютърни модели показват, че за възникването на такива необичайни орбити е необходима планета с маса поне десет пъти по-голяма от масата на Земята.

„Слънчевата система, каквато я познаваме, няма смисъл без девета планета.“ – д-р Константин Батигин, Калтек

Проблем с потвърждението

Въпреки че тези открития са невероятно интересни, потвърждаването на съществуването на Планета Девет представлява голямо предизвикателство. За да потвърдят прогнозите и моделите, учените трябва да намерят планетата. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Изследователи по целия свят неуморно търсят видими доказателства за съществуването на Планета Девет в продължение на много години. Въз основа на компютърни модели се смята, че деветата планета е поне 20 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Нептун. Учените се опитват да я открият, като търсят слънчева светлина, която планетата може да отразява, подобно на Луната, която свети през нощта.

Поради огромното си разстояние от Слънцето, деветата планета се очаква да бъде тъмна и трудна за откриване дори с най-мощните телескопи на Земята. Освен това може да се наблюдава само през определени периоди от време, когато условията са оптимални. Това изисква нощ без Луна и място с изглед към желаната част от небето.

Надежда за бъдещето

Въпреки трудностите, надеждата за откриването на Деветата планета остава. През следващото десетилетие ще бъдат построени нови телескопи и ще започнат нови изследвания на небето. Този технологичен напредък може да ни позволи да докажем или опровергаем съществуването на деветата планета.

„Откриването на девета планета ще революционизира нашето разбиране за историята и формирането на Слънчевата система.“ – д-р Скот Шепард, Институт Карнеги.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *