Как Съветският съюз изостави в Космоса последния си гражданин

Руснаците все още не са направили филм за последния гражданин на СССР, първият два пъти Герой на Съюза и Русия, за космонавта, забравен в космоса – Сергей Крикалев. А и няма да направят за да не се разбере за тази срамна история.

Този човек неволно стана последният гражданин на СССР. Докато беше в космоса, страната му се разпадна… Той беше принуден да постави световен рекорд за престой в космоса.

Не беше възможно да го върнат на земята… Те просто отказаха да го върнат на земята… Казаха му: държавата, която те изпрати в космоса, вече не съществува! Докато в Москва течеше превратът, станцията МИР продължаваше да се върти около Земята.

Станцията стана негов дом и последното парче от СССР. Четири месеца преди това СССР го изпрати в космоса от съветския Байконур. Мисията му беше планирана за пет месеца. Не беше подготвен за повече.

Разпадането на страната нанесе огромен удар на космическата индустрия. На Сергей беше казано, че страната няма пари да го върне. Контролът на мисията го помоли да остане в орбита възможно най-дълго.

При желание Сергей можеше да напусне станцията MИР по всяко време. На нея имаше спасителна капсула. Но това би довело до разпад на самата станция. Сергей не се отказа от поста си. Мисията му продължи два пъти по-дълго – 311 дни.

В Русия започна хиперинфлация. Правителството продаде всичко, което можеше, включително място за станция MИР.
Япония купи мястото за 12 милиона долара, Австрия за 7 милиона долара.

Те също така искаха да продадат станцията, докато беше още в работно състояние.

Всички членове на екипажа се върнаха у дома, с изключение на Сергей Крикалев.

Той бе заменен едва тогава, когато Германия купи мястото му за 24 милиона долара.

Сергей Крикалев се завърна у дома на 25 март 1992 г. След кацането от капсулата излиза мъж с буквите СССР на скафандъра. В ръцете си той държи знамето на Съветския съюз.

В докладите за него се казваше следното – той изглеждаше изтощен, кожата му беше бледа с цвят на брашно. Състоянието му бе плачевно. Четирима души му помогнаха да слезе на земята.

Мястото, където той каца, покрайнините на Аркалък, престава да бъде съветска територия и става Казахстан. Неговият роден град Ленинград става Санкт Петербург. С голямата му съветска заплата на космонавт (600 рубли) можеше да си купи килограм колбаси.

Малко по-късно той ще стане първият руски космонавт, летял на совалка на НАСА.

След още две години той ще бъде и първият на станцията  МКС.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *