Човекът е междинен етап към появата на съвършения изкуствен интелект

Британският астроном лорд Мартин Рийс смята, че вече е открит извънземен живот и той е представен от изкуствен интелект, а не oт малки зелени човечета.

 

В интервю за BBC Мартин Рийс твърди, че изкуственият интелект е форма на извънземен живот, водеща до нова концепция: достигането на върха на Дарвиновата еволюция може да означава край на ролята на човечеството като доминиращ вид на планетата.

Мартин Рийс заявява: „Ще дойде ли време, когато неорганичният интелект ще ни надмине или дори ще ни настигне? Ако това се случи, нашият вид ще бъде само ефимерна фаза в историята на Земята, преди машините да поемат властта. Много хора вярват, че хората са върхът на интелекта, но може би ние сме само междинно звено по пътя към изкуствения интелект.“

Подобно твърдение повдига много въпроси, като например къде точно се намира този извънземен изкуствен интелект? Лорд Рийс е уверен, че може вече да съществува някъде в космоса.

„Неорганичният разум може да не се нуждае от атмосфера или планета, на която е възникнал. Междузвездното или дори междугалактическото пътуване не е страшно за едно практически безсмъртно същество. Може би те нямат същите долни инстинкти и желания като нас.”

Някои учени признават възможността за съществуването на други форми на интелект, които не са свързани с органичните същества. В края на краищата през последните години изкуственият интелект все повече се въвежда в различни сфери на човешкия живот, отнемайки работни места на хората.

Можем само да гадаем какво ще бъде бъдещето – дали изкуствените интелекти ще бъдат „извънземни“, както предположи Рийс. Ако това се случи, те може да се превърнат в следващата стъпка в еволюцията на интелигентността. Може би ще дойде време, когато човечеството е изпълнило своята съдба и нова форма на интелект ще поеме властта.

Засега обаче тази концепция си остава само хипотеза.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *