Ползите и вредите от заешкото месо

Заешкото месо е много здравословно и диетично, а готвенето му не е толкова трудно, но не му се обръща достатъчно внимание. А напразно – вижте защо.

Заешките протеини се усвояват от тялото на 90% (говеждото на 62%), а протеините са толкова важни за децата, бременните жени, кърмачките и всички, които се грижат за здравето си. Заешкото месо съдържа малко мазнини и холестерол. Това месо е богато на калций, магнезий, калий, фосфор и витамин РР.

Заешко месо за деца

Заешкото месо е отличен вариант за деца преди и след една година, може да се дава и на хора с алергии. Богато на протеини, заешкото месо е много полезно за растящия детски организъм, тъй като протеините от това месо се усвояват на 90%. Можете да започнете да запознавате детето си с месо със заешко месо – на 9 месеца за кърмаче и на 8 месеца за   дете с изкуствено хранене.

Най-добре е да задушите или сварите заешко месо и след това да го смелите през месомелачка или с помощта на блендер. Месният бульон не се препоръчва за ястия на деца преди 3 години, но след 3 години можете да използвате втория бульон (изхвърлете първата вода).

Състав на заешко месо:

протеини – 20,7 g
мазнини – 12,9 g
въглехидрати – 0 g
вода – 65,3 g
пепел – 1,1 g
Витамини (в mg): витамин В1 – 0,08, витамин В2 – 0,1, витамин В6 – 0,5, витамин В9 – 7,7, витамин В12 – 4,3, витамин Е – 0,5, витамин РР – 4.
Минерали в mg: холин – 115,6, калий – 364, калций – 7, магнезий – 25, натрий – 57, желязо – 4,4, сяра – 225, фосфор – 246, хлор – 79,5.
Минерали в mcg: йод – 5, мед – 130, молибден – 4,5, хром – 8,5, кобалт – 16,2, манган – 13, цинк – 2310, флуор – 73.

Калорично съдържание на заешко месо – 198,9 kcal на 100 g

Ползите от заешкото месо

Заешкото месо не съдържа пестициди, хербициди и тежки метали, а освен това е способно да извежда радионуклидите от тялото. Заешкото е особено полезно за страдащите от алергии, заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища, хипертония, диабет, атеросклероза. Заешкото месо помага за възстановяване на силата след изгаряния, наранявания и инфекциозни заболявания. Редовната консумация на заешко месо нормализира метаболизма на мазнините и протеините в човешкото тяло.

Химическият състав на заешкото месо зависи от възрастта му – колкото по-възрастен е заекът, толкова по-малко вода има в месото и повече протеини и мазнини.

Заешкото месо има благоприятен ефект върху кожата и лигавиците. Фосфорът, който съдържа, укрепва скелета, а витамин B12 и антиоксидантните свойства на месото подобряват синтеза на миелин и ДНК в клетките на гръбначния и главния мозък.

Противопоказания за ядене на заешко месо

Заешкото месо съдържа пуринови основи. Когато тези основи попаднат в човешкото тяло, те се превръщат в пикочна киселина, която се отлага в ставите и сухожилията, уврежда ги, което води до артрит. Количеството на пуриновите основи може да се намали, ако месото се вари в няколко води.

В допълнение, аминокиселините от заешко месо, след храносмилане в червата, подкиселяват средата на човешкото тяло, което е лошо за артрит и псориазис.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *