Внимание: Замъгленото зрение и мускулни болка са опасен признак на гъста кръв

Кръвоносната система транспортира полезни вещества, микроелементи и кислород до тъканите и органите.

При промяна на плътността на кръвта работата й се забавя, капилярите могат да се запушат и съществува риск от хипоксия и други опасни заболявания. За да избегнете усложнения, слушайте тялото си: признаците на нарушение често се забелязват в началния етап.

Проблемите с кръвоснабдяването на вътрешните органи се развиват постепенно в продължение на няколко месеца и дори години. Ако обърнете голямо внимание на здравето си, можете да забележите характерни признаци на гъста кръв и кислороден глад, консултирайте се с лекар своевременно. Това е важна част от предотвратяването на инсулт и инфаркт в ранна възраст.

Причини за промени в плътността на кръвта

Под въздействието на различни фактори съставът на кръвта може да се промени. Броят на кръвните клетки зависи от възрастта, пола, вътрешното кървене или фазата на менструалния цикъл при жените. При правилно хранене и здравословен начин на живот тя остава относително стабилна, осигурявайки на тъканите необходимия кислород и вещества.

Възможните причини за промени в плътността на кръвта включват:

Ензимен дефицит. Ако храносмилателната система произвежда минимум полезни ензими, това нарушава процеса на разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати. Те влизат в кръвта, променяйки нейния състав. Това е една от причините за слепването на червените кръвни клетки, намаляването на хемоглобина и развитието на анемия.

Нарушаване на режима на пиене на вода. 90% от кръвта се състои от вода. При консумация на големи количества кафе, чай и газирани напитки, тя спира да се обновява и става по-гъста, запушвайки кръвоносните съдове.

Подкисляване на организма. Нормалното ниво се счита за PH 7,45, но ако се опирате на кисели храни, сладкиши и тлъсто месо, съставът на кръвта ви се променя към по-лошо.
Авитаминоза. Строгите диети и гладуването водят до недостиг на основни микроелементи и витамини. Без магнезий, желязо, цинк и калций много процеси, образуването на кръвни клетки, са невъзможни, така че кръвта става по-гъста и по-вискозна.

Електромагнитно поле. Последните проучвания доказаха, че работата на компютър провокира влошаване на състава на кръвта: само след 15 минути започва процесът на унищожаване на някои ензими и клетки.

Плътността на кръвта е от голямо значение за нашето здраве. С повишен вискозитет, тя практически не разнася кислород, така че пациентите изпитват признаци на хипоксия, главоболие и мускулна слабост.

Основните симптоми на гъста кръв при хората

Промяната на състава предизвиква негативни процеси в организма. Хроничните заболявания могат да се влошат, а работоспособността и активността са значително намалени. Състоянието изисква лечение и използване на специални медикаменти. В противен случай се увеличава рискът от мозъчно-съдов инцидент, тромбоза, инсулт, тежка анемия и сърдечни патологии.

Изтръпване на пръстите

Ако започнете да чувствате иглички в крайниците си, възможно е капилярите да са се запушили. Кръвта тече лошо, чувствителността на крайниците е нарушена, вените изпъкват. Проблемът се проявява чрез постоянно усещане за студ в пръстите, син оттенък на ноктите.

Постоянно чувство на тревожност

Промяната в настроението и поведението без видима причина може да показва нарушение на кръвообращението в мозъка. Повишена тревожност, прекомерна раздразнителност и подозрителност възникват при хипоксия на определени отдели, отговорни за емоциите.

Намалена зрителна острота и слух

Ако слухът ви се влоши, очите ви потъмняват и се появяват петна, консултирайте се с лекар. Симптомите се появяват, когато мозъкът не се храни достатъчно и кръвоносните съдове, захранващи органите на зрението и слуха, са запушени от гъста кръв.

Сънливост и слабост

Вискозна кръв блокира притока на кислород, причинявайки гладуване на тъканите и вътрешните органи. Мозъкът започва да пести енергия и намалява активността, като дава сигнали под формата на често прозяване. Дори след пълноценен сън човек изпитва желание да подремне, да не работи усилено и да не се занимава с домакинска работа.

Кръвта тече твърде бавно

След като сте порязали ръката си, обърнете внимание на отделянето на кръв от раната: ако съставът е нарушен, капките излизат бавно и бързо се втвърдяват. Цветът на течността прилича на венозен и има наситен нюанс.

Диспнея

Когато кръвта се сгъсти, сърцето я натиска със сила и има риск от образуване на кръвни съсиреци. Това провокира появата на сърдечна болка, спазми и ритъмни нарушения по време на физическа активност. Ако по време на изкачване по стълбите почувствате ускорен пулс, парене и задух, незабавно се консултирайте с лекар и предотвратете атака.

Болка в мускулите

Гъстата кръв запушва капилярите, така че кръвоснабдяването на мускулите е значително намалено. Млечната киселина и продуктите на разпадане не напускат влакната, причинявайки неприятни усещания. Те не са придружени от треска, но пречат на правилната почивка и упражнения.

Как да намалим вискозитета на кръвта

При липса на заболявания, които провокират повишена плътност на кръвта, проблемът може да бъде елиминиран с помощта на правилна диета. За да подобрите състава ѝ, консумирайте ежедневно следните храни:

сок от нар и ананас (без захар и добавки);
орехи и бадеми, шамфъстък без сол;
гроздов;
грейпфрути;
домати и доматен сок;
спанак;
чесън.

Пийте повече чиста, негазирана вода, носете бутилка със себе си и отпивайте по няколко глътки на всеки половин час. Заменете кафето с прясно сварен чай с лимон или щипка джинджифил. Здравословните фурми са алтернатива на сладките печива и бонбоните. Гъстата кръв е основната причина за инсулт. Не чакайте симптомите да се появят, посещавайте редовно вашия лекар. Прост тест за нивото на червените кръвни клетки и хемоглобина ще помогне да се идентифицира разстройството и да се избере лечение и диета.

Бъдете здрави!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *