Европейският съд постанови, че ГМО продуктите са безопасни за човешкото здраве

Забрана за отглеждане на генетично модифицирани продукти (ГМО)  е възможна  само ако има научни доказателства за вредата за човешкото здраве, реши Европейският съд.

Страните от ЕС могат да забранят отглеждането и култивирането на генетично модифицирани храни и фуражи, само когато има доказателства, че тези продукти „представляват сериозен риск за хората, животните или околната среда“.

Това решение е взето в сряда, 13 септември, от Европейския съд (EuGH). Неговата присъда се разпростира върху всички без изключение ,  страни  от ЕС и по-нататъшните указания от Европейската комисия, се казва в решението на съда.

Причината за решението  беше призивът на италианското правителство към Европейската комисия през 2013 г. с изискването за забрана на отглеждането на генетично модифицирана царевица от сорта Mon801 на американската корпорация Монсанто.

Италианското правителство се позовава на резултатите от две нови изследвания  на италиански учени, които твърдят, че използването на тази култура е опасно за човешкото здраве. Европейската комисия отхвърли искането на Италия, като от своя страна се позова на заключението на Европейската комися  за безопасност на храните (EFSA), според която не са установени нови научни доказателства за опасността на  този сорт.

Конфликтът между Рим и Брюксел доведе до решение на съда

Независимо от това, италианското правителство забрани производството на генетично модифицирана царевица на своята територия, след което конфликтът между Рим и Европейската комисия станаха предмет на производство пред Европейския съд.

В резултат съдът реши, че правилата на ЕС относно генетично модифицираните храни и фуражи трябва да осигурят „високо ниво на защита на човешкото здраве и гладкото функциониране на вътрешния пазар“.

Затова съдиите решиха, че е възможно да се забрани напълно отглеждането на ГМО продукти само ако има неоспорими доказателства, че те представляват „сериозен риск“ за здравето.

Така нареченият принцип на предпазливост,  предполагащ „научна неопределеност“ на рисковия фактор, според съда, не е достатъчен, за да се забрани отглеждането на генетично модифицирани култури.

по DW

Руската академия на науките обяви, че ГМО храните не са опасни за хората 

Комисията на Руската академия на науките за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания, подготвя  меморандум за неверността на теорията за вредата на  Александров отбеляза, че ГМО са били…

Continue reading „Руската академия на науките обяви, че ГМО храните не са опасни за хората“

Как ГМО разрушават нашия организъм

Ние сме това, което ядем. Това важи за всички продукти, включително и за генетично модифицираните организми (ГМО). Колкото повече се консумират ГМО, толкова по-висок е рискът  от трансгенно замърсяване. Смята…

Continue reading „Как ГМО разрушават нашия организъм“

Учени доказаха : ГМО- храните причиняват безплодие

Учените са установили, че ГМО- храни, съдържащи високо ниво на пестициди,  разстройват хормоналния баланс и водят до безплодие. Известно е, че химичните вещества и пестицидите имат необратим  ефект върху човешкия…

Continue reading „Учени доказаха : ГМО- храните причиняват безплодие“

ГМО ще унищожат живота на Земята

Професор Талеб от New York University е използвал за новото си изследване метода за  статистически анализ и е стигнал до заключението, че ГМО, поради самото си естество, неизбежно ще унищожат… Continue reading „ГМО ще унищожат живота на Земята“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *