* Карл Юнг: Всеки човек има Две души!

„Твърдя, че човек  се ражда с вече оборудван   високо диференциран и всестранно развит мозък, чиито безброй атрибути често създават антагонизъм.

Повечето хора все още вярват, че всичките им ежедневни реакции на  психиката се определят от въздействието на тяхната среда. Малко хора знаят нещо за родовата душа, а още   по-малко вярват в нея.

Но нима не сме всички ние носители на историята на човечеството? Защо е толкова трудно да се повярва, че всеки от нас има две души?

Колективна и лична душа

 

Няма съмнение в това, че личната психика на човек се развива само по време на живота му и че средата и образованието имат решаващи фактори в този процес. Тези влияния влизат в сила от първия ден на живота на детето. По принцип чувствителността на малък бебешки мозък обикновено е подценена, но практикуващият психолог има чести доказателства за обратното.

Когато работите с невротици при откриването на психически дефекти, често изплува опит, който може да бъде датиран в най-ранното детство. Често опитът, натрупан от детето в люлката, оказва значително влияние върху целия му живот

Двете души раждат чести противоречия в човешкото мислене и усещания. Много често колективните и личните души пряко се противопоставят една на друга. Има стотици примери в работата на всеки психолог, които демонстрират, че две души живеят във всеки един човек.

Например, в реализацията на въображението – аз го наричам майка на човешкото съзнание, много от пациентите рисуват картини, и ми разказват сънища, които изобразяват странни съответствия, определени закономерност, както и особени паралели с индийската и китайската храмова живопис.

И как тези хора са могли да научат за древната храмова култура в Далечния Изток? Лекувах пациенти, които имаха видения за събития, станали преди стотици години.

Всичко това може да дойде само от колективното несъзнателно, от безличната душа, която е заключена в мозъка на новороденото. Съвременният човек е само последният узрял плод на дървото на човешката раса. Нито един от нас не знае какво ние наистина знаем.“

Из книгата „Young Speaks“

*Карл Густав Юнг е швейцарски психолог и психиатър от немски произход, ученик на Зигмунд Фройд.

Създава направление в психологията, наречено „аналитична психология“. Юнг изследва и пише за митология, религия, антропология, приказки, алхимия, сънища и др. Личността на Юнг е една от най-големите загадки на 20-ти век и буди големи противоречия.

Провъзгласяван от много като един от най-големите и дълбоки мислители не само на времето си, той е ненавиждан от други, отхвърлящи писанията му като наукоподобен мистицизъм и чиста фантазия. Последното се дължи най-вече на работата на Юнг с алхимични текстове и интереса му към Ведическите традиции на Изтока, астрологията и религиите.

Дори и най-големите опоненти на швейцареца обаче не могат да отхвърлят с лека ръка огромните му енциклопедични познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, психологията, антропологията и изкуството, а също и ранния му принос в психиатрията.

Юнг е една от най-влиятелните фигури в дълбинната и трансперсоналната психология, също така се радва на огромен интерес от страна на различни контракултурни движения, които ценят високо идеите му за колективното несъзнателно, архетиповете, сянката, индивидуацията и др.

Трансплантация на душа? Да, възможно е

Възможно ли е да се трансплантира … душа? Въпросът всъщност не е толкова парадоксален, както изглежда на пръв поглед. Защото напредъкът на медицинската наука в последните 30 години е толкова… Continue reading „Трансплантация на душа? Да, възможно е“

Ако продадете душата си на дявола знаете ли какво ви очаква?

Да продадете душата си на дявола или друго тъмно същества е много просто – само трябва да преминете  отвъд границите, позволени от моралната рамка (насилие в името на пари, предателството… Continue reading „Ако продадете душата си на дявола знаете ли какво ви очаква?“

Учени откриха къде отива душата на починалия човек

Изследователите започнали да изследват човешката душа още през 1996 г., но едва сега стигнали до разгадаването на този феномен. Религиозната теория, че душата на починалия попада или в рая, или… Continue reading „Учени откриха къде отива душата на починалия човек“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *