Официално от ESA: НЛО излетя от кометата Чурюмов-Герасименко

Международен екип от астрономи, когато изучавал снимки на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко, е открил неизвестен обект, който вероятно се e издигнал от нейната повърхност и известно време е бил в орбита около нея.

Откритието бе обявено в прессъобщение на Европейската космическа агенция ESA. Точно преди четири години, на 13 август 2015 г., кометата достигна своя перихелий, тоест най-близката точка до Слънцето. Снимките са направени от космическия апарат Rosetta, който я съпровожда.

На изображението, получено няколко месеца след перихелия, когато активността на кометата все още беше много висока, ясно се вижда необичайният обект.

Сега учени от ESA и членове на екипа на инструменти на OSIRIS изучават подробно този странен обект. Диаметърът му е около четири метра. Компютърната симулация показва, че обектът е прекарал първите 12 часа в орбитата на кометата на разстояние от 2,4 до 3,9 км от центъра й.

След това той прекосява част от много ярка кома, облаци от прах и газ около ядрото на кометата и изчезва. В по-късните снимки обаче обектът отново е видян от противоположната страна на комата. Това потвърждава хипотезата, че той временно е бил в орбита на кометата, което продължава до 23 октомври 2015 г.

Понастоящем кометата 67P / Чурюмова-Герасименко е във външната част на Слънчевата система, между орбитите на Марс и Юпитер. Следващият й перихелий се очаква в края на 2021 година.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Комета, астероид или космически кораб? Астрономите не знаят какво прелетя покрай Земята

Астрономи с помощта на телескопа PanSTARRS 1, за първи път откриха необичаен космически обект, който, според тях  е комета, която не се върти около Слънцето, а идва от друга звездна… Continue reading „Комета, астероид или космически кораб? Астрономите не знаят какво прелетя покрай Земята“

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *