Откриха звезда, която е по-стара от Вселената! Значи ли това, че Теорията за Големия взрив е грешна?

Теорията за Големия взрив беше поставена под въпрос, след като учените откриха звезда, която вероятно е по-стара от самата Вселена!

И това може да доведе до „научна криза“.

Засега се смята, че Вселената е възникнала преди около 13,8 милиарда години, когато една безкрайно малка точка се разширява за част от секундата. Теорията за Големия взрив успява да оцелее доста време, след като през 1927 г. белгийският физик    *Жорж Льометр предлага за пръв път разширяването на Вселената да бъде проследено до една точка.

Въпреки това, добре приетият модел вече е подложен на повторна проверка, след като екип от изследователи откриха звезда, която може да е по-стара от космоса.

Звездата, известна като „Звездата на ** Матусал“ или научно HD 140283, се намира на разстояние около 200 светлинни години от нас и доста обърква експертите.

Анализът на звездата показва, че в нея има много малко желязо, което е показател, че тя се е образувала във време, когато такъв елемент не е съществувал във Вселената.

Това от своя страна доведе до откриването на звезда на възраст 14,5 милиарда години, която е с около 0,7 милиарда години по-стара от Вселената.

Експертите се срещнаха на конференция в Калифорния през юли, опитвайки се да разрешат мистерията, но засега възможните обяснения доведоха до още повече въпроси – което може да доведе до „научна революция“.

Британският физик Робърт Матюс написа за The Nationa: „Това е мистерия от космически мащаби: Как звездите във Вселената могат да са по-стари от нея?“

„Това е мистерия, с която се сблъскват астрономите, опитващи се да определят възрастта на Вселената. Астрономите знаят, че звездата съдържа много малко желязо – това означава, че тя е трябвало да се образува преди този елемент да стане често срещан във Вселената.

А това означава, че HD 140283 трябва да е толкова стара, колкото и самата Вселена. „

Д-р Матюс предлага няколко логични обяснения за това явно несъответствие.

Първо, прогнозната възраст на Вселената е грешна.

Големият взрив не е проследен до своята начална точка, след като учените измерват скоростта на разширяване на Вселената.

След като научиха колко бързо се разширява Вселената, учените не можаха по същество да приложат уравнението си в обратен ред, за да проследят всичко до началото й.

rwspace

Джордж Хенри Джозеф Едуард Льометър е белгийски католически свещеник, почетен архиерей и професор по физика и астрономия в Католическия университет в Льовен. През 1927 г. Льометр изказва идеята за Големия взрив като теория за произхода на Вселената, която той нарича хипотеза за първичния атом.

  •  **Матусал (на иврит: מְתוּשֶׁלַח – Mетушелах, „Човек от дротик“ или „Човек от Села“) е библейски персонаж и фигура в юдаизма, християнството и исляма. Споменат е в книгата Битие, глава 5, 21 – 27. Според Битието, Матусал е 8-мо поколение от Сътворението на света, той е син на Енох, баща на Ламех и дядо на Ной. На други места в Библията Матусал е споменат в родословията в 1-ва хроника и в Евангелието на Лука.

Когато е на 187-годишна възраст му се ражда син – Ламех. Според Библията Матусал живее след това още 782 години и му се раждат още синове и дъщери.

Матусал умира на 969 години и е най-възрастният човек, чиято възраст е посочена в Библията. Библейските коментатори предлагат различни обяснения защо Битието описва, че е починал в толкова напреднала възраст. Някои учени смятат, че възрастта на Матусал е резултат от неправилен превод, докато други смятат, че неговата възраст се използва, за да създаде впечатлението, че част от Битието се извършва в много далечно минало. Неговото име е станало нарицателно за обозначение на дълголетие („матусаилов век“). Думата Матусал се е превърнала в синоним на дълголетие и е използвана и цитирана във филмите, телевизията и музиката.

 

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Конспирации: За извънземните нашата планета е обикновен зоопарк с примитивни същества и кръстопът между  световете във Вселената

Сега изследователите често засичат много случаи с появи на НЛО, които се наблюдават в различни части на света, и отбелязват, че по-рано в небето са летели много по-малко обикновени дирижабли… Continue reading „Конспирации: За извънземните нашата планета е обикновен зоопарк с примитивни същества и кръстопът между световете във Вселената“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *