Официално от НАСА: На спътника на Юпитер – Европа – има водни пари (видео)

Съществуването на вода на Европа, луната на Юпитер, е официално потвърдено от НАСА. От повърхността и периодично изригват фонтани с истинска водна пара.

При това някои изригвания могат да достигат височина от няколко десетки километра. Изригванията са редки, но интензивни. По време на 17-те нощи на наблюдение между 2016 и 2017 г. изследователите откриха слаб, но отчетлив сигнал, показващ наличието на водни молекули. Но едва сега химическият подпис е измерен директно. Центърът за космически полети   Годард на НАСА официално потвърди това:

„Основните химични елементи (въглерод, водород, кислород, азот, фосфор и сяра) и източници на енергия, две от трите изисквания на живота, присъстват в цялата Слънчева система. Но третият -течна вода, е малко труден за намиране извън Земята, казва Лукас Паганини, главният играч в това проучване. Въпреки че все още не сме открили директно течна вода, открихме второто най-добро нещо: вода под формата на пара. „

В НАСА обясняват, че са открили достатъчно вода, за да напълнят олимпийски басейн за няколко минути. Но по-важното е, че мисията Europa Clipper на практика е потвърдила наличието на подземен океан на Европа, скрит под няколко десетки километра лед. Може би това е доста предпазливо предположение, но този океан може да бъде солен.

Съществуват всички необходими условия за живот, казват учените. А това означава, че проектът „Има ли живот на Европа“ има всички шансове да се превърне в главен за новите амбициозни мисии на човечеството през следващите 5-10 години, заедно с марсианската и лунната експанзия. Може дори да е по-важен от тях, защото все още не сме сигурни дали има живот някъде другаде. И дори да е някакъв едноклетъчен – така или иначе това е първият контакт с извънземен живот.

От НАСА вече потвърдиха намерението си да проучат по-задълбочено луната на Юпитер. Мисията Europa Clipper ще влезе в орбита, за да научи повече. Сондата ще се опита да снима тези струи водна пара и да улови няколко молекули. Стартът е планиран за 2023 година.

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Тайнствени лъчи осветиха Земята, НАСА прекъсна видеотранслацията от МКС! (видео)

От НАСА отново наскърбиха уфолозите и всички любители на космическите тайни, които постоянно следят околоземната орбита с уебкамерите, инсталирани на Международната космическа станция. За съжаление в случай, че се появят… Continue reading „Тайнствени лъчи осветиха Земята, НАСА прекъсна видеотранслацията от МКС! (видео)“

Още по темата във фейсбук:

НАСА показа снимка на огромна изкуствена структура, намираща се в лунен кратер!

Доста необичаен обект, въобще не приличащ на купчина скали, е забелязан в кратер, на нова снимка на повърхността на Луната от НАСА. Снимката е направена на 2 януари 2019 година.… Continue reading „НАСА показа снимка на огромна изкуствена структура, намираща се в лунен кратер!“

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *