Може ли нощен кошмар да убие човек?

Лекарите смятат, че човек има нужда от сънищата за да си почине и да обработи информацията, натрупана през деня. Но защо са му нужни страшни кошмари, никой не знае.

Може би те идват някъде отвън и са изпратени от нещо зло, което иска да убие човек?

Почти всеки човек поне веднъж в живота си е имал такъв кошмар, че се е събуждал в студена пот, с вик или с ускорено сърцебиене.

Мнозина също така изпитват и такова необичайно състояние като нощна парализа, по време на която сякаш не спят, но в същото време виждат плашещи сенки или зловещи черни хора до леглото си.

От всеки кошмар обаче можете да се събудите, а нощната парализа също не причинява физическа вреда на човек. Или не е така?

Лекарите, разбира се, ще кажат, че човек може да умре  от кошмар, само ако е много, много уплашен, преди да получи разрив  на сърцето. Но в действителност това се случва много рядко и официално потвърдените смъртни случаи от страх в съня изобщо не съществуват.

Неофициално обаче има такива случаи. А Уес Крейвън, режисьорът на култовия филм на ужасите „Кошмар на Елм Стрийт“ (A Nightmare on Elm Street), веднъж каза в интервю, че сценарият се основава на няколко истории, когато хората наистина умират насън по неизвестна причина.

Според Крейвън случаите, за които е чел, са се случили някъде в Югоизточна Азия и той не знае подробностите. Нещо повече, тези случаи там се смятат по-скоро за мистична афера, отколкото за медицинска. Смята се, че призраците могат да убиват хора насън.

Всъщност има няколко медицински състояния, при които човек може да умре, докато спи. Едно от тях се нарича сънна апнея и по време на нея човек спира да диша. Това обикновено трае от 10 до 30 секунди, но в особено тежки случаи може да е и 2-3 минути, а също така може да се случи многократно за една нощ.

Ако човек започне да изпитва продължителна сънна апнея, режимът му на сън се разрушава и той започва да страда от хронична умора, нарушение на паметта и интелекта.

И ако това започне да трае дълго време, тогава в крайна сметка човек започва да страда от хипертония и може да умре от инсулт. Или да се задуши при особено продължителна апнея. Особено страшно е, че това най-често се случва не със стари хора, а с хора на възраст 20-30 години.

Друго странно разстройство на съня, което може да доведе до смърт, се нарича синдром на Бругада. Най-често страдат от него жителите на Азия, особено мъжете. Това е наследствено заболяване, дължащо се на мутацията на гена SCN5A и човек с такъв синдром има висок риск да умре насън от внезапни и неочаквани сърдечни проблеми.

Особено често това заболяване се среща в Лаос (1 случай на 10 хиляди жители) и Тайланд (26-38 случая на 100 хиляди). Както при нощната апнея, младите хора умират предимно от синдрома на Бругада.

Сред странните смъртни случаи в съня се отнася и синдромът на внезапната детска смърт, а причините за него все още не са известни. С този синдром едно напълно здраво бебе може просто да заспи и да не се събуди, а аутопсията никога не показва причината за смъртта му.

Някои парапсихолози свързват внезапната смърт в съня именно с кошмарите. При силен страх човек може да спре да диша или сърцебиенето му се  нарушава.

Тази версия изглежда особено правдоподобна, ако преди смъртта в съня човек   е считан за напълно здрав и не е имал сърдечни проблеми преди това.

Какво е сън, защо хората виждат конкретни сънища и защо те могат да бъдат толкова страшни, учените засега не знаят нищо. Това трябва да е някакъв механизъм за почивка на нашия мозък, но защо тогава този механизъм създава ужасни кошмари?

 Paranormal News 

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Мистерии: Малко преди смъртта си хората започват да сънуват едни и същи сънища…

Специалистите от Американския център за хосписни и палиативни грижи в Бъфало завършиха 10-годишно изследване и направиха доста интригуващо и загадъчно откритие: Оказва се, че малко преди смъртта си, хората започват… Continue reading „Мистерии: Малко преди смъртта си хората започват да сънуват едни и същи сънища…“

Невъзможно е да разберете сами, че винаги сте потънали в дълбок сън…

Всъщност човек съществува като насън – човек спи. Това, което обикновено се счита за бодърствуване, не е нищо повече от сън. Докато не влезете в близък контакт с буден човек… Continue reading „Невъзможно е да разберете сами, че винаги сте потънали в дълбок сън…“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *