Мистерии: Магнитното поле на Земята отслабва и унищожава орбитални спътници

Така наречената Южноатлантическа аномалия се е сформирала през последните пет години. Според учените Земята се подготвя за смяна на полюсите, съобщава DailyMail.

Това откритие е направено от група учени от Европейската космическа агенция (ESA), която анализира работата на три специални спътника, предназначени да измерват магнитното поле на Земята. Експертите са определили кои са най-отслабените райони.

Според изследователите аномалията, образувана между Африка и Южна Америка, е един от признаците на предстоящата смяна на земните полюси – Северният и Южният полюси ще сменят местата си. Последният подобен скок се е случил преди 780 хиляди години. В момента аномалията провокира смущения в работата на спътници и други космически апарати.

Астрономът Юрген Матцка съобщи, че отслабването на магнитното поле между Африка и Южна Америка се е развивало през последните десет години, но в последните години този процес се е ускорил значително. Според учения те имат голям късмет, че изследователските апарати са в орбита и позволяват изследването на аномалията в Южна Атлантика. В момента е много важно да разберем какви процеси протичат в ядрото на нашата планета.

Изследователите отбелязват, че в допълнение към високата скорост на измененията, най-загадъчен е ръстът на аномалната зона и нейното изместване на запад със скорост от 12 мили в час. Освен това учените са забелязали тенденция за разделянето на аномалията в Южна Атлантика на две части.

Учените смятат, че смяната на полюсите няма да се случи за една нощ, а ще трае стотици години. В този период на Земята ще се появяват много северни и южни полюси.

Изследователите съобщават, че процесът на смяна на полюсите се е забавил твърде много, тъй като това се случва веднъж на 250 хиляди години. Последните подобни промени са се случили преди 780 хиляди години.

В момента учените не знаят как да оценят сформирането на аномалията в Южния Атлантик, тъй като те не разполагат с пълни данни за нейното съществуване и промени в миналото. Те не вярват, че е време да вдигат аларма, но сателитите периодично излизат от строя, прелитат над нея и това трябва да се провери по някакъв начин.

По-рано екип от учени от Дания и Обединеното кралство също направи предположение относно промяната на полюсите на Земята. Те са открили, че Северният полюс се движи с огромна скорост към Сибир. Скоростта на това движение се увеличава от 9 на 37 мили годишно от 1999 до 2005 г.

Водещият изследовател Фил Ливърмор съобщи, че не са виждали такова нещо преди, но са уверени, че полюсът ще продължи да се измества към Сибир.

Според учените Северният магнитен полюс непрекъснато променя мястото си през последните десетилетия, но Южният магнитен полюс практически не се е премествал за последните 100 години. Учените обясняват това с факта, че потокът на външното ядро ​​в тази част на планетата е най-спокоен.

esoreiter

 

Учени: Чакат ни 30 години Малка ледникова епоха поради спада на слънчевата активност

Учени предупреждават, че в близко време на нашата планета може да започне поредната ледникова епоха поради намаляване на слънчевата активност. Според учените слънцето сякаш изпада в „хибернация“. Изследователите предполагат, че… Continue reading „Учени: Чакат ни 30 години Малка ледникова епоха поради спада на слънчевата активност“

 

Учени: Шумът на човечеството вреди на всичко живо на планетата!

Звуците, създавани от човешката цивилизация, според изследователите, днес са един от ключовите фактори, които нанасят вреда на природата. Екип от учени от Северна Ирландия (Университета в Белфаст) счита: преди човечеството… Continue reading „Учени: Шумът на човечеството вреди на всичко живо на планетата!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *