На Марс са открити езера с течна вода

Мрежа от езера, съдържащи течна вода, е скрита под леда на южния полюс на Марс.

Изследователи от Европейската космическа агенция (ESA) и американската (NASA) актуализираха сензацията от 2018 г.

Тогава след анализ на данните, получени с помощта на радара MARSIS (Mars Advanced Radar for Underurface and Ionosphere Sounding), инсталиран на космическия апарат Mars Express, те откриха водоем под марсианската повърхност. Огромно езеро с течна вода.

Сега по-задълбоченият анализ на същите данни, натрупани за около 9 години „сондиране“, показа, че това езеро не е единственото – там има цяла мрежа от езера.

Езерата лежат близо до видимата ледена шапка на южния полюс на Марс в региона Planum Australe, под лед, покриващ площ от около 200 квадратни километра.

Голям международен екип, ръководен от Елена Петтинели, геофизик от Roma Tre University и нейния колега Себастиан Емануел Лауро, уверяват:езерата не са просто стопена вода, събрана случайно. Мрежата е стабилна формация, която съществува от около един-два милиарда години.

Както преди време съобщи на сайта на ESA Роберто Оросей, отговорен за работата на радара, то , „първото“ марсианско езеро се простира на 20 километра. Разположено под слой лед и прах с дебелина 1,5 километра. Дълбочината му е около един и половина метра.


В съобщение преди две години ученият и неговите колеги изразиха надеждата, че на Марс ще бъдат открити и други водни обекти, скрити под повърхността – където условията позволяват водата да бъде в течна форма. Преди няколко дни мечтите се сбъднаха.

Новооткритите езера обаче са по-малки. И още по-плитки. Но те са много. И това трябва да даде надежда първо на онези, които търсят марсианския живот. Къде, ако не във водата, да го търсим?

И за радост на бъдещите заселници – те ще могат да разчитат на местната вода. Въпреки че, както смятат изследователите, тя много солена. За марсианските езера учените съобщават в списание Nature Astronomy, на което се позовава порталът ScienceAlert.

Настоящото откритие потвърди предположението на Дейдрих Молман, служител на Германския аерокосмически център в Берлин. От неговите изчисления следва: Марсианската вода трябва да се търси под кората на местния лед – там, където тя няма да се изпари. Молман вярва, че дълбочината на подледниковите марсиански езера може да достигне 10 метра.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Уфологът Скот Уоринг откри на Марс руини на древна сграда

На повърхността на Червената планета той е открил структура, която наподобява стени на изкуствена конструкция. Стените са свързани помежду си, образувайки помещения. Според уфолога откритите от него стени може да… Continue reading „Уфологът Скот Уоринг откри на Марс руини на древна сграда“

Древни руини отново са открити на Марс (видео)

Виртуалният археолог Джийн Уорд е открил древни руини на фотографии на повърхността на Марс в областта Melas Mensa, които се състоят от огромни каменни блокове. Според изследователя цялата структура е… Continue reading „Древни руини отново са открити на Марс (видео)“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *