Съзнанието съществува отделно от мозъка, доказаха учени

Последните изследвания на учени показват, че при екстремни условия човешкото съзнание функционира отделно от мозъка, дори и той да е повреден.

Професорът от Виенския университет Александър Батиани, занимаващ се с изследване на съзнанието, е свършил огромна работа, изучавайки около хиляда случая, които често се наричат ​​околосмъртни преживявания. Това проучване е публикувано в списание Near-Death Studies.

За най -показателни Батяни счита тези случаи, когато травмата на мозъка е особено тежка. Защото тези хора виждали повече от тези, които не били сериозно ранени.

Проучване, проведено през 2007 г., показва, че повече от половината от хората, оцелели след клинична смърт, са виждали много повече от останалите. В друго проучване 74% от участниците са били по -наясно със случващото се.

Ето какво са казали някои хора, преживели близки до смъртта преживявания.

Бях много ясно наясно с това какво се случва и бях много съсредоточен в този момент“, казва един от тях.

Сякаш бях в полусън, докато бях жив, и напълно се събудих, след като бях обявен за мъртъв.“

Чувствах се свободен и бях щастлив, че излязох от тялото си“, казва друг.

Усетих връзка с целия свят около мен. Не мога да опиша как точно се случва това. Струваше ми се, че мога да мисля по -бързо или че времето минава бавно.

Батиани също така е провел изследвания с пациенти с Алцхаймер. Някои хора с по -тежка форма на болестта, преди смъртта, почувствали пълна яснота и дори разпознали своите близки.

Много слепи хора съобщават, че по време на такива преживявания те могат да видят заобикалящата ги среда. Този феномен е частично засегнат в изследване на Кенет Ринг от Университета на Кънектикът.

Много учени смятат, че по време на околосмъртни преживявания хората изпитват обикновени халюцинации, които се предизвикват от физически процеси.

Професор Батиани обаче смята, че тези преживявания са много по -сложни. Той заключава, че съзнанието се активира в момента, когато няма електрическа активност в мозъка, което означава, че разумът е в състояние да функционира независимо от мозъка.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *