Астроном забеляза мистериозната Планета X?

Астроном от Imperial College London е забелязал евентуалната планета X  на стари снимки

Астрономът Майкъл Роуън-Робинсън от Imperial College London е забелязал възможен кандидат за девета планета в Слънчевата система на стари инфрачервени снимки на небето. Този обект може да бъде планета–  няколко пъти по-масивна от Земята и намираща се на няколкостотин астрономически единици от Слънцето.

Ученият публикува резултатите от търсенето си на arXiv.

Робинсън провежда първите търсения на голяма планета отвъд орбитата на Нептун през 1983 г., използвайки каталога от обекти, наблюдавани от IRAS, инфрачервена орбитална обсерватория, стартирана през 1982 г.

Неговите усилия доведоха до откриването на кометата Боуел, но не бяха открити признаци за съществуването на девета планета. Въпреки това, през последните години учени предположиха, че голяма планета може да бъде много отдалечена и да има силно наклонена орбита.

Робинсън отново проучва IRAS за възможни признаци на девета планета в Слънчевата система. Той се ръководи от чувствителността на космически телескоп, който е в състояние да фиксира планета с пет пъти по-голяма от масата на Земята и на разстояние до 220 астрономически единици.

Като се има предвид този диапазон от разстояния, планетата трябва да изглежда като точков източник на инфрачервена светлина с дължина на вълната 60 микрометра.

Той намерил няколко неидентифицирани източници- кандидати. Анализът показал, че някои от тях могат да бъдат идентифицирани с галактики. Други възможни източници бяха проверени за тяхното присъствие в данните, обхващащи различни периоди от време, от няколко часа до шест месеца.

Намерен е единствен подходящ кандидат, който може да съответства на планета с маса 3 до 5 земни маси, разположена на разстояние от около 225 астрономически единици.

Снимка: Shutterstock

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *