Странно завихряне се появи на северния полюс на Слънцето

Масивна нишка от слънчева плазма се откъсна от повърхността на Слънцето по-рано този месец и сега е образувала вихрушка от кръгови ветрове на северния полюс, съобщава Space.com.

Учените за първи път виждат подобно нещо.

В момента Слънцето се доближава до пика на своя слънчев цикъл, 11-годишен процес, в който то обръща своите магнитни полюси. Въпреки че астрономите знаят за слънчевия цикъл от векове, модерното оборудване сега ни позволява да изучаваме слънчевия цикъл отблизо и напоследък се наблюдават много нови явления.

Обикновено по време на активните фази на слънчевия цикъл могат да се наблюдават голям брой слънчеви петна, области на Слънцето с интензивни магнитни полета. Те могат да бъдат придружени и от слънчеви изригвания, електромагнитно излъчване от Слънцето. От друга страна, учените също така са наблюдавали изхвърляния на коронарна маса, които изхвърлят плазма в космоса заедно с магнитни полета.

Миналата година обаче на нашата звезда се появиха слънчеви протуберанси, които са известни още като нишки, в зависимост от това как се наблюдават от Земята.

Според уебсайта на НАСА, слънчевият протуберанс е голяма, ярка особеност, която се простира навън от повърхността на Слънцето. Прилича на примка и е направен от плазма.

https://www.space.com/vortex-sun-poles

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *