„Ние сме едно от последните поколения homo sapiens” – Ювал Ной Харари

Отрезвяваща реч на израелския историк, в която той отбелязва, че повечето хора не знаят какво се случва и какво е заложено на карта.

На Световния икономически форум в Давос израелският учен Ювал Ной Харари разказа за това кой ще контролира живота на Земята в бъдеще и как хората ще се променят в условията на постоянни технологични революции.

Харари е историк-медиевист, автор на бестселърите : „Sapiens: Кратка история на човечеството“ и „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“.

И така, ето какво ни очаква в близко бъдеще, според историка Харари.

Инвестирайте в собствената си адаптивност

В исторически план разбирането за работа се е променяло няколко пъти. За доста дълъг период от време (можем да кажем по-голямата част от своята история), хората изобщо не са работили – те са оцелявали. А самата идея на работата: ставам и към 8:00 съм на работа, където съм до 17:00, това е модерната концепция. Нашите предци, ловци и събирачи, стотици хиляди години са били без работа.

Тревожността, дължаща се на загуба на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции от последните векове човекът непрекъснато е изпитвал страх, че машините ще вземат връх, а самият той ще стане ненужен. Но този път, мисля, че това може да се окаже вярно. Както в случая с лъжливото овчарче, което викало „Вълци!“ В края на краищата вълците се появили.

Сега хората са изправени пред по-ужасно понятие от експлоатацията, те са изправени пред своята безполезност. Когато те експлоатират, поне знаеш, че си важен, че няма кой да работи. Оттук и първият проблем с растежа на тревожността.

Мисля, че все пак ще се появяват нови професии. Въпросът е дали хората ще могат да „преизобретят“ себе си, за да запълнят тези свободни места. И ние ще трябва да се преизобретяваме на всеки 10 години, тъй като преживяваме не една технологична революция, а цяла каскада. ДА се Преизобретиш на 20 години е едно нещо, но да се промениш – на 30, 40, 50 години – е много трудно, това също значително увеличава нашата тревожност.

Хората впрочем правят много неща, които не се считат за работа. Например, отглеждат деца. По-голямата част от работата, която хората изпълняват през последните няколко века, просто не е в тяхната природа. Не можем да наречем работата нещо „естествено“ за човека.

Ние обръщаме твърде много внимание на роботизацията, когато говорим за бъдещето на пазара на труда. Трябва да обърнем толкова внимание и на биотехнологиите. Много нови професии ще бъдат свързани с разбирането на човешките емоции. Дори безпилотните превозни средства ще трябва да разбират как се държат пешеходците. И още повече ще е уместно, ако машините заместят банкерите или социалните работници.

Ако погледнете на нещата малко по-различно, става ясно: трябва да се защитават не професиите, а хората. Можете да отхвърлите някои от професиите като ненужни – не си струва да ги запазите. Кой иска да бъде касиер през целия си живот? Трябва да мислим за хората, а не за професиите. В този случай имаме криза не на заетостта, а криза на смисъла на работата.

Като историк отбелязвам, че в сравнение със Средновековието хората сега живеят просто в рая, но по някаква причина не се чувстват така. Можем да работим усилено, да бъдем ефективни, но не знаем как да се отпуснем. Ако решим проблема с кризата на смисъла на работата, ние ще решим проблема със свободното време.

Най-добрият съвет, който мога да ви дам:  Инвестирайте в собствената си адаптивност. Всичките ви инвестиции – в изучаване на конкретно умение, като например програмиране – е лотария. Вие не знаете дали точно това или онова умение ще ви бъде полезно, но във времена на хаос определено ще ви е необходима емоционална стабилност, способността да оцелеете при всички тези промени. Въпреки това е много трудно. Не знам нито един университет, в който това да се преподава.

Който е собственик на информацията – притежава света!

Може би ние сме едно от последните поколения Homo sapiens. След един век или два Земята ще бъде обитавана от организми, които толкова ще се различават от нас, както ние се различаваме от неандерталците или шимпанзетата. Всъщност в следващите поколения ще се научим да модифицираме тялото и ума си и това ще се превърне в основен продукт на икономиката на 21-ви век.

Как точно ще изглеждат бъдещите владетели на планетата? Това ще бъде решено от тези, които притежават информацията. В ръцете на онези, които ще я контролират, ще се намира контролът над живота на планетата.

Информацията е най-важният актив в света.

Не земята, както в древността, не индустриалното оборудване, както е през последните два века. Какво ще се случи, ако твърде много информация е съсредоточена в ръцете на малка шепа избрани? Човечеството ще се раздели. Но не на класи, а на различни видове.

Информацията е толкова важна, защото стигнахме до точката, в която можем да „хакнем” не само компютрите, но и човешкото тяло. За това са необходими две неща: голяма изчислителна мощ и огромно количество данни, по-специално биометрични.

До днес никой не е имал тези съставки за „хакването“ на човечеството. Дори КГБ или испанската инквизиция, които са били в състояние да наблюдават хората денонощно, не са могли това.

Всъщност лошото е занапред….

 

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Конспирации: Земята е била избрана за планета-затвор за нашите деградирали далечни предци!

Науката е доказала, че „хоминидите“ са живели на тази планета от много дълго време. Доказано е също така, че Хомо Сапиенс ( или съвременният човек) живее тук от не много… Continue reading „Конспирации: Земята е била избрана за планета-затвор за нашите деградирали далечни предци!“

Даниела Фентън: Извънземен разум е редактирал човешката ДНК!

Даниела Фентън, автор на книгата “ Хибридните хора„, твърди, че извънземен разум е променил човешката ДНК, за да ни направи по-разумни. И като доказателство сочи втората хромозома. Преди около 800… Continue reading „Даниела Фентън: Извънземен разум е редактирал човешката ДНК!“

Сет Шостак: Този век ще e последният за вида Homo Sapiens

 

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *