Стана сериозно и за NBC News (САЩ): Хипотезата за човешкия зоопарк, може би, обяснява защо не виждаме извънземните…

Попитайте приятелите си защо учените все още не са успели да открият извънземни и можете да сте сигурни, че поне един от тях ще ви предложи следното обяснение: представителите на човешката раса не са достойни за това.

Имаме много недостатъци. Като правило се заплашваме взаимно, да не споменаваме отношението ни към представители на други видове, както и към околната среда.

Подобно поведение не може да се нарече цивилизовано и затова съществува правдоподобно обяснение за липсата на контакт с извънземните. Може би извънземните знаят за нашето съществуване, но те просто не искат да имат работа с нас – те просто не искат да се свързват с нас и не искат да ни посетят.

Подобна идея е безкрайно привлекателна. Освен това тя въобще не е нова. През 1973 г. радио-астрономът от Масачузетския технологичен институт (MIT), Джон Бал (John Ball) публикува статия, в която предположи, че липсата на успех при откриването на други обитатели на Космоса не е свързана с липсата на извънземни.

Според него причината е, че тези мистериозни създания са решили да не влизат в контакт с нас.

Те пазят дистанция не защото сме несъвършени, а защото уважават правото ни да следваме собствената си съдба. Вероятно в Космоса разнообразието се цени и затова обитаемите светове трябва да имат възможност за собствено еволюционно развитие.

Можете да кажете, че идеята на Бал напомня малко за добре познатата „главна директива” от сериала „Стар Трек”, която забранява на членовете на Федерацията, които изследват космоса, да се намесват в живота на други култури и цивилизации, дори и ако подобна намеса е добронамерена.

В допълнение, този астроном от MIT предполага, че не можем да установим контакт с извънземните, не защото сме недостойни, а защото сме достойни – точно какко са достойни всички застрашени от измиране змиорки.

Ball отива още по-далеч и предполага, че живеем в метафоричен зоопарк – в един вид космически рай. Извънземните в нашата галактика някак си са подредили всичко така, че нашата планета да се е оказала защитена от тях от бариера с едностранно проникване: те могат да ни виждат, а ние не.

Една от добрите страни на тази хипотеза е, че тя предлага решение на една вече съществуваща загадка, известна като парадокса на Ферми. Тя е формулирана преди около 70 години от физика Енрико Ферми и се основава на факта, че Вселената е много стара.

Следователно, ако разумният живот е широко разпространен, неговите форми трябва да бъдат достатъчно напреднали, за да колонизират цялата Вселена. Затова трябва навсякъде да виждаме доказателства за съществуването на извънземни. Фактът, че не ги виждаме, може да бъде обяснен с помощта на хипотезата на Ball – умишлено са ни изолирали.

Хипотезата за зоологическата градина наскоро започна да се появява в новините и продължава да се развива, тъй като  също така представя и оправдание за дейност, известна като Предаване на съобщения на разумни извънземни същества (Messaging Extraterrestrial Intelligence — METI).

Участниците в този проект предават радиосигнали в Космоса с надеждата да получат отговор от някакви разумни същества, които са получили този сигнал. През 2017 г. антената, разположена в Норвегия, беше използвана за изпращане на съобщение до звездна система, която е на 12 светлинни години от нас.

По-рано този месец цялата тази програма беше обсъждана от изследователи на среща в Париж. Douglas Vakoch, президент на базираната в Сан Франциско организация METI International, която осъществява изпращането на това послание от Норвегия, спомена хипотезата на зоологическата градина като възможно оправдание за предаването на радиосигнала.

В крайна сметка, ако тази хипотеза е вярна, тогава липсата на сигнал за отговор от Вселената става ясна. Ние безразсъдно обикаляме в земната си клетка, докато извънземните поддържат дистанция и продължават да ни наблюдават.

Вакоч обаче смята, че подобен сценарий с еднопосочна насоченост може да бъде променен. Ако животните  в зоологическата градина изведнъж започнат да ръмжат през решетките, казвайки: „Аз съм тук и вярвам, че сте някъде там“, тогава другата страна вероятно ще отговори.

Казано по-просто, целенасоченото предаване на сигнали в пространството чрез програмата METI може да доведе до откриването на разумни същества. Този вид радиосигнали може да предизвика вниманието на извънземните към това, че вече не се нуждаем от тяхната  опека „от борда на зависналия хеликоптер“. Вече сме достатъчно възрастни, за да осъществим контакт.

Само че хипотезата на зоологическата градина зависи от това доколко важен е животът на Земята – нашето съществуване, очевидно, е достатъчно важно, за да диктува поведението на общества, които ни изпреварват в развитието с милиони или дори милиарди години.

А идеята на Бол предполага, че има наличие на съгласие в мащабите на Галактиката за това, че всички доказателства за разумен живот – радиосигнали, лазерни вълни и дори изграждането на лесно забележима мегаструктура – да остават невидими за земляните. Но как да направите това, дори и да сте много напреднали извънземни?

Освен това, като странна, егоцентрична и немного алтруистична се представя идеята за запазване на еволюцията на нашата планета за свободна и естествена. Нека си го кажем право в очите: „главната директива“ никога не е била популярна за нас. Всъщност изглежда, че предпочитаме противоположния вариант: на Земята постоянно се намесваме в културното развитие на другите.

Следователно хипотезата на зоологическата градина изглежда твърде пресилена. От друга страна, трябва да се признае, че тя е прецизирана.

Сет Шостак, авторът на този текст,  е главен астроном в  Института за търсене на извънземен разум (SETI Institute), разположен в Маунтин Вю, Калифорния. Той също така има и подкаст, озаглавен “Big Picture Science”.

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Уфологът Скот Уоринг показа видео с извънземен (видео)

Известният тайвански уфлог Скот Уоринг публикува на официалния си уебсайт текст, в който разказва за един невероятен видеоклип, направен през 1947 г. и публикуван в YouTube през юли 2009 г.… Continue reading „Уфологът Скот Уоринг показа видео с извънземен (видео)“

Светът се управлява от биороботи? Пришълците се интересуват от хората не заради душата и мислите им, а от тяхната ДНК и от менталното им поле

Само не използвайте термина „извънземни„. Няма доказателства, че те са от други планети. Нито едно! Можем  да говорим само за мултипрояви на планетата и в близкото до Земята пространство на… Continue reading „Светът се управлява от биороботи? Пришълците се интересуват от хората не заради душата и мислите им, а от тяхната ДНК и от менталното им поле“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *