Мистерии: Под ледовете на Антарктида е открит загадъчен мощен източник на радиация!

Изследователи от международния проект PolarGAP са прелетели на самолет над Антарктида с радар, способен да прониква на 3 километра под леда. Според Science Alert, на едно място в източната част, те забелязали аномална топлина на голяма дълбочина.

Предполага се, че неизвестен мощен източник на топлина топи леда отдолу и в същото време от него се излъчва силна радиация.

Според изследователите вероятно на това място под леда има радиоактивна скала, която е създала езеро с гореща прясна вода на три километра дълбочина, която вода допълнително топи леда.

Впрочем точният източник на радиация не е известен на учените и те се опитват да разберат тази загадка. Сега този радиоактивен източник все още има слаб ефект върху състоянието на дебелите ледени слоеве около него, но учените предполагат, че в бъдеще горещата вода ще допринесе за все по-бързото топене на леда.

„Процесът вероятно продължава хилядолетия, а може би и милиони години“, казва водещият изследовател Том Джордан от Британската антарктическа агенция. И засега той не е повлиял на ледените пластове, но в бъдеще, поради затоплянето на климата това може да направи региона уязвим. „

Мястото, където е засечен мистериозният радиоактивен източник, се намира на разстояние 750 километра от бреговата линия. Точното му местоположение не се съобщава.

Това не е първото откритие от този род. През 2017 г. в Западна Антарктида е открита подземна топлина, а през юли 2018 г. учените предположиха, че под антарктическият ледник Pine Island Glacier, който е най-бързият ледник в региона, се намира подземен вулкан.

Вода близо до Pine Island Glacier. Снимка: Brice Loose

Рисунка: Tom Jordan

Източник: http: // paranormal-news

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *